Op vakantie met de caravan lees eerst deze tips !

Met de vakantie voor de deur is het goed om even stil te staan bij de voorbereidingen die om de hoek komen kijken bij een vakantie met de caravan. 

Als je goed voorbereid op pad gaat is de kans immers veel kleiner dat je voor onverwachte verrassingen en problemen komt te staan.

Controle voor het vertrek

  • Controleer of het gewicht van de beladen caravan het toegestane maximum niet te boven gaat. Hou als vuistregel aan dat het totale gewicht van de beladen caravan niet meer bedraagt dan zo’n 80% van het totale gewicht van de (beladen) auto. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de auto en caravan. Informeer eens waar zich een weegbrug in de buurt bevindt. In veel gevallen helpt men je graag om de caravan even te wegen.
  • Controleer in koude toestand de bandenspanning van de caravan, deze ligt veelal een stuk hoger (2,5 – 4.0 atm.) dan de bandenspanning van de auto (2.0 – 2.5) Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de caravan. Vergeet niet de reservewielen te controleren.
  • Controleer welke kogeldruk is toegestaan, kijk hiervoor op het plaatje van de trekhaak en/of op het aanvullingsblad bij het kenteken. Gebruik om de druk te meten een kogeldrukweger, deze zijn voor enkele tientjes bij de kampeershop te koop. Kies bij een wat grotere caravan voor de maximaal toegestane kogeldruk, dit komt de stabiliteit ten goede.

Controle op het moment van vertrek

  • Zijn in de caravan of alle kastdeurtjes, schuifdeuren, laden, ramen, dakluiken, koelkastdeur etc. dicht en vergrendeld?
  • Zit de koppeling van de caravan goed vergrendeld aan de trekhaakkogel en of is de handrembreekkabel goed bevestigd?
  • Is het het neuswiel volledig opgedraaid en goed is geborgd? Zorg wel dat wieltje vrij kan draaien, bij contact met een drempel kan het wiel dan meedraaien en wordt de kans op beschadiging beperkt.
  • Zijn de uitdraaisteunen geheel ingedraaid? Hou de slinger onder de handbereik want u heeft hem bij een tussenstop weer nodig.
  • Zit de 12-volt stekker goed in de contactdoos van de auto en is de werking van de verlichting getest?
  • Is de handrem van de caravan ontgrendeld en staan de caravanspiegels op de auto in de juiste stand?
  • Heb je ingeval van het het rijden door heuvel- of bergachtig gebied twee wielblokken onder handbereik liggen zodat je in gevallen waarin de caravan moet worden ontkoppeld de caravan tegen wegrijden kan beveiligen?

13603413_1120227491376172_2131030935145061111_o

13626445_1120234358042152_5179619126245796813_n

 

Voorkom Ongevallen Foto Stefan Verkerk